Dezvoltarea sistemelor fizice utilizând microprocesoare

De ce să optezi pentru DSFUM ?

Dacă vreodată te-ai întrebat cât de ușor este să inventezi un echipament electronic sau să construiești un roboțel de la zero, fie că îți dorești să îți faci televizorul să proiecteze lumini pe pereți sau să îți faci o oglindă infinită, acesta este cursul pe care TREBUIE să îl urmezi.

Cursul de Dezvoltare a Sistemelor Fizice Utilizând Microprocesoare a fost propus ca răspuns atât la pasiunea studenților cât și a profesorilor (ce îl țin) pentru a construi echipamente electronice. În trecut, pentru a face un aparat electronic cu un anumit scop, trebuia să fie construită o schemă electronică, să fie făcut un cablaj și lipite piesele diferite pe acesta. Cu puțină programare și un procesor, rezistorii, condensatorii și tranzistorii sunt de domeniul trecutului... Evident, aceste piese încă stau la baza proiectelor voastre, dar e suficient să știți să programați un microprocesor și vom sări împreună toți pașii menționați mai sus.

Dacă nu te-am convins încă, poți încerca să vezi ce au făcut colegii din anii precedenți vizitând secțiunea de proiecte a acestei pagini.

Știați că: în anul 2018 cursul DSFUM a fost premiat ca fiind una dintre poveștile de succes din lumea universitară românească ?

Ce vom face ?

Cursul: Pe parcursul a 13 cursuri vom studia cum funcționează echipamentele electronice, care cele mai cunoscute platforme utilizate în prezent (Arduino, ESP, RPi), despre senzori, ecrane motoare, leduri, comunicare, sunet, tehnici de multiplexare, cum putem controla de pe telefon echipamentele pe care le facem și multe altele.

Laboratorul: Aprindem leduri la comanda, le facem fade, construim muzică 8-bit, afișăm pe ecrane diverse informații sau luăm input de la ele (touch screens), programăm matrice de leduri, conectăm Arduino-urile sau ESP-urile între ele sau cu aplicații exterioare (e.g. serviciu web care să ofere temperatura), măsurăm distanța automat sau ne conectăm la senzori de prezență. Facem ceasuri, cronometre, contoare, radiouri, sisteme care uda plantele, etc. Ca și concluzie: nu ne dăm bătuți de nici un proiect electronic.

Bonus: în fiecare an (din 2013 până în prezent) organizăm "Ziua Arduino" în care aveți ocazia să programați sau să utilizați shielduri mai complicate din care nu avem foarte multe.Pentru că sunt foarte interesante nu vrem să vă privăm de această experiență. O a doua experiență interesantă (și extracuriculară) este vizita la muzeul tehnic din cadrul complexului muzeal Palatul Culturii Iași.

Vă așteptăm la cursul opțional DSFUM. Pentru detalii suplimentare, puteti accesa Fisa Disciplinei

Evaluare și notare

Nota pe care o veți primi la materia DSFUM este formată din 3 componente:

  • Cinci notări la curs (teste date ad-hoc sau pentru prezență) însumând un maxim de 20 de puncte.
  • Două teste în cadrul laboratorului, fiecare a câte 20 de puncte - în total 40 de puncte.
  • Realizarea unui proiect la alegere (dezvoltat fizic, cu echipamente electronice achiziționate de voi sau într-un emulator).

Bonus: într-una din sâmbetele lunii decembrie de obicei organizăm "Ziua Arduino". Participanții vor putea lucra cu o serie de plăci din care nu avem foarte multe dar care sunt foarte interesante (ca de exemplu shield GSM, Buletooth, DLNA, Touch, Ethernet). In cadrul acestui eveniment veți putea lua puncte adiționale.

Lect. Dr. Cosmin Varlan

Asist. Dr. Vlad Crăciun